Niektoré naše čuchové receptory na svoju chvíľu údajne čakajú celý život. Keď zaznamenajú vôňu, pre ktorú boli stvorené, povedia si: konečne, presne preto sme tu.
November by možno mnohí z nás označili za najmenej voňavý mesiac. Ak pominieme surové ranné hmly a sladkasté lístie rozsypané po našich uliciach, na obdiv nám toho naozaj veľa neostáva. Je tu však vôňa, ktorá naše čuchové receptory začína tešiť hlavne na konci novembra. Najskôr musí byť poriadna zima, aby sme sa túžili zohriať, a potom, keď sú večery stále dlhšie a my uvažujeme, ako ich využiť, prichádza čas na punč.
Nejde len o fajnový horúci drink s tonami pomarančov a škorice, ale skôr o spoločenskú udalosť, o uvoľnené rozhovory pri dobrom jedle a o hrejivé teplo, ktoré sa v nás rozlieva počas stretnutí so starými aj novými známymi. A to nás privádza k miestu, kde chutí punč najlepšie, k vianočným trhom. Tie sa v niektorých mestách na Slovensku začínajú už súbežne so začiatkom adventu a vytvárajú priestor dobrej nálady a úžasnej vianočnej všehochuti. V každom meste síce majú iný ráz, no jedno je vždy rovnaké: strom a punč.
A presne na ich vôňu sa naše receptory tešia už od augusta. Pre mnohých z nás sú totiž vianočné trhy kultovou záležitosťou. Keď nás zasnežený labyrint mesta v zimný večer vtiahne do svojich uličiek a my sa necháme unášať jeho predvianočnou náladou, zrazu uprostred jeho múrov začujeme veselú vravu a známe tóny kolied. Pridáme do kroku a lákaní vôňou medoviny, sladkých lokší a cigánskej pečienky sa náhle ocitneme v srdci vianočných trhov.
Ani nevieme ako, a už si pri stánku kupujeme orechovú lokšu, ku ktorej nám prekvapivo objavený priateľ objednáva voňavý punč s ovocím. Rozhliadame sa navôkol. Všade panuje výborná atmosféra. Pod obrovskou jedličkou sa ľudia zhovárajú o darčekoch, o tom, kde kúpiť najkrajšie ozdoby na vianočný stromček, aj o tom, čo plánujú na sviatky. Všade je cítiť, že sa je na čo tešiť a pri degustácii punčov napriek povinnostiam uveríme, že sviatky sú už za dverami. Dá sa povedať, že vzácna atmosféra sviečky Vianočné trhy s vôňou jedličky, hrejivého punču a škorice vyčarí na tvári úsmev podobne ako vianočné koláčiky.
Zbiehajú sa Vám slinky? Tak Vám tentokrát k tipu na konzervovanú atmosféru pridáme aj náš osvedčený recept na punč. Ohrejte pol litra pomarančového džúsu pod bod varu a doň pridajte fľašu suchého červeného vína. Oslaďte vanilkovým cukrom, ochuťte škoricou, klinčekmi a badiánom a určite nenechajte nápoj vrieť, stratil by iskru. Do pohárov nakrájajte očistené pomaranče a jablká a, ak radi maškrtíte, pridajte aj pár hrozienok. Ovocie zalejte horúcim punčom a vychutnajte si bezstarostný čas so svojimi blízkymi. Veď o tom to celé je :)
Váš tím Candler